Turvallinen joulu lemmikeille

21.12.2015 - 23:58

On taas se aika vuodesta, kun kodit täyttyvät odotuksesta, ilosta ja jännityksestä - myös koristeista, kukista, lahjoista ja herkuista. Monen kotona myös lemmikit ovat mukana joulun riennoissa, ja jotta turhilta säikähdyksiltä sekä eläinlääkärireissuilta vältyttäisiin, niin kannattaa muistaa nämä muutamat tärkeät seikat joulunvietossa.

 

 

Jouluruokien vaarat lemmikeille

“Koira söi joulukinkun, kun erehdyttiin jättämään keittiön pöydälle korppujauhoja odottamaan. Jäi kinkut syömättä sinä jouluna ja päästiin sen sijaan eläinlääkäripäivystykseen.” Aila, 41, Espoo

Lapset selviävät yleensä liiasta makeasta mahanpuruilla, mutta lemmikeistä ei voi sanoa samaa, sillä monet ihmisten herkut ovat haitaksi ja jopa vaaraksi eläimille. Jotta joulu voidaan viettää rauhassa ilman turhia säikähdyksiä, kannattaa siis muistaa säilyttää monet herkut paikoissa, mihin lemmikit eivät pääse. Näitä yllättäviäkin tuotteita ovat mm. suklaa, sokeri, rusinat, viinirypäleet ja pähkinät. Kieltolistalla on myös rasvainen kinkku ja luut.

Mikäli joulun alla leivotaan, niin tulee myös muistaa, että lemmikeille ei saa antaa pullataikinaa - edes pieniä määriä! Sama sääntö koskee myös piparkakkuja ja -taikinaa.

Jotta lemmikit eivät jää täysin paitsi jouluherkuista, niin esimerkiksi koiralle voi ostaa pussillisen kuivalihaa tai possunkorvia kaluttavaksi.

Hyvä sääntö on, että jos et ole varma herkun sopivuudesta, älä anna sitä lemmikille. Netti on pullollaan hyviä vinkkejä sopivista herkuista lemmikeille sekä reseptejä. Allekirjoittanut itse suosittelee mm. maksalihapullia ja koiranmakkarakeksejä.

 

Joulukukat tuovat iloa ihmisille, mutta murheita lemmikeille.

“Koiranpentu silppusi koko joulutähden. Selvittiin kuitenkin vaan säikähdyksellä.” Anna-Mari, 35, Tampere

Joulun tienoilla kodit täyttyvät usein myös kukista. Pöydillä komeilevat niin joulutähtiä, amarylliksia, tulppaaneita ja hyasintteja. Kaikki näistä em. kukista ovat kuitenkin lemmikeille myrkyllisiä ja aiheuttavat voimakasta vatsan ärsytystä.

Mikäli käy niin, että lemmikki nappaa kukkasesta palasen, niin ensiaputoimiin on syytä ryhtyä oitis. Ensin tulee tarjota juotavaa - joko vettä tai piimää, mikäli lemmikki on tottunut sitä juomaan. Joulunpyhiksi on suositeltavaa varata kotiapteekkiin myös Antepsinia, mikä on vatsaa suojaava lääke, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Kukat voivat aiheuttaa myös limakalvoärsytystä, jolloin lemmikin suu ja suun ympärys tulee huuhdella huolellisesti. Tämä pitää yleensä pahemmat oireet kurissa, mutta tarvittaessa on hyvä pyörähtää myös eläinlääkärissä.
 

Ihanan kamala joulukuusi ja tavat pitää se kasassa ja pystyssä yli joulun.

“Jouluaamuna odotti olohuoneessa kaatunut joulukuusi ja oksien seassa onnellisesti nukkuva kissa. Onneksi ei oltu vielä keretty koristelemaan.” - Leena, 32, Tampere

Etenkin koirat pistävät helposti suuhunsa kaiken, mihin vain kuononsa kiinni saavat. Jouluna kotona pyörii ympärillä paljon vaaroja kuten lahjanauhoja, kuusenneulasia, foliota sekä kuusenkoristeita.

Mikäli perheessä on koiranpentu, kannattaa kuusenpallot naruineen asettaa sellaiselle korkeudelle, ettei koira ylety niihin, koska ne ovat varmasti pennun uusi suosikkilelu!

Lemmikistä riippuen kannattaa myös harkita, että lahjoja ei jätä joulukuusen alle valvomatta. Kuusen ympärille voi myös pystyttää pentuaidan, jotta niin lahjapaketit kuin kuusenkoristeetkin säilyvät eivätkä päädy lemmikin vatsaan. Tämän lisäksi kuusenalunen tulisi imuroida tarpeeksi usein, ettei lemmikki pääse herkuttelemaan pudonneilla neulasilla.

Kuusessa on yllättävän paljon vetovoimaa ja etenkin kissoilla on paha tapa kiipeillä puissa, joten joulukuusi kannattaa aina joko varustaa raskaalla, takorautaisella kuusenjalalla tai kiinnittää kuusen huippu kattoon. Näin kuusi ei pääse kaatumaan eikä haavereita satu.

 

Varaudu siihen, että lemmikki ei malta jättää kynttilää rauhaan.

“Meillä vaihdettiin seinälampetteihin, kun kissa ensimmäisen kerran pudotti tuikut hyllyltä. Onneksi ei yksikään palanut juuri silloin.” - Essi, 21, Helsinki

Älä koskaan jätä lemmikkiä yksin samaan tilaan palavien kynttilöiden kanssa! Säilytä myös palamattomat kynttilät paikassa, mihin lemmikki ei pääse niihin käsiksi. Kissoilla on tapana hypätä pöydälle palavasta kynttilästä huolimatta ja koirat voivat pitää palamatonta kynttilää suurenakin herkkuna.

 

Unifier toivottaa kaikille lemmikeille ja omistajille rauhallista ja turvallista joulua!

Lisää uutisia

29.11.2016

Kuljetuspalvelumme saattaa lemmikkisi viimeiselle matkalle

Lemmikin omistajille tulee joskus eteen se surullinen hetki, jossa joudutaan tekemään päätös lemmikin luopumisesta ja tässä korostuu entisestään halu kohdella rakasta perheenjäsentä kunnioituksella. "Voimme noutaa lemmikin kotoa ja kuljettaa sen eläinlääkärille sekä tarvittaessa myös tuhkaukseen. Kuljetuspalvelumme avulla pystymme nyt tarjoamaan lemmikkien hellävaraista huolenpitoa myös sillä viimeisellä matkalla", kertoo myynti- ja markkinointipäällikkö Janne Sjöberg.  ...

13.6.2016

Kehto hautaustuotteet saatavilla nyt myös ShowHau Centeristä

Kehto lemmikkieläinarkkuja saa nyt myös Vantaan Tammistossa sijaitsevasta täyden palvelun koiratapahtumakesku ShowHau Centeristä.     ShowHau Center on täyden palvelun koiratapahtumakeskus ja palveluihin kuuluu mm. päivähoito ja koirahotelli, harrastusmahdollisuksia ja lemmikkitarvikekauppa. – Eläinten hyvinvoinnin merkitys yhteiskunnassamme kasvaa jatkuvasti. Lemmikit ovat perheenjäseniä ja niille halutaan parasta palvelua ja niiden hyvinvointiin panostetaan yhä enemmän...